Sanatorium Klokkenberg

Foto: © BN De Stem

Scroll
13 en 20 januari, 4 februari en 24 maart 2012 – Breda

Na lang mailcontact, bellen, bezoekjes aan de toenmalige directeur enz., kregen we eindelijk toestemming om een paar onderzoeken te doen in het leegstaande gedeelte van de Klokkenberg. Bij een van de onderzoeken, waren ook Bibi Schouten namens FHM en haar vriend Kevin Hellenbrand (zie foto) aanwezig, voor het maken van een reportage in het populaire blad.

In 1951 werd de eerste steen van De Klokkenberg gelegd, in 1953 arriveerden de eerste patiënten.

De Klokkenberg was het grootste en modernste tuberculose sanatorium van Nederland. De zorginstelling, bood onderdak en zorg aan honderden tbc-patiënten. De verpleging en verzorging werd vooral gedaan door nonnen.

Tbc werd al snel een goed behandelbare ziekte. In 1969 waren er niet veel patiënten meer, en hield het sanatorium in De Klokkenberg op te bestaan. De verplegende nonnen verdwenen en het complex werd vervolgens gebruikt als epilepsiecentrum, long- en astmacentrum, centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, centrum voor allergologie-immunologie en thoraxcentrum.

Sanatorium Klokkenberg

Sanatorium Klokkenberg

Met deze historie, zou je wel denken dat er heel wat activiteit aanwezig zou zijn in het immens grote pand!
Toch viel het op de meeste plekken wel
tegen. Maar op de grote, hoge zolder van het pand, hebben we toch wel flink wat kunnen vastleggen op de foto!
Mario zag daar een verpleegster/non,
die steeds zijn aandacht zocht en die Mario ook heeft kunnen vastleggen op de foto. We kwamen erachter, dat deze verpleegster het pand niet graag wilde verlaten.

Ook heeft Mario in het pand in een kamer, een flashback gehad. Zag opeens een lokaal vol met spelende kinderen. Enkele seconden waande hij zich in de tijd van toen. Maar zo snel als het beeld verscheen, zo snel was het ook weer weg.
Ook heeft hij klepperende klompjes
van een verpleegster gehoord op de gang, maar helaas zijn deze niet vastgelegd met de geluidsapparatuur.

Het was een hele ervaring om in dit grote pand onderzoek te mogen doen.

We hebben later nog wel eens toestemming gevraagd, maar helaas is dit niet gelukt, omdat het pand inmiddels wordt verbouwd, tot mooie appartementen.

Sanatorium Klokkenberg

Sanatorium Klokkenberg