Fort van Walem

Scroll
Mechelen, België – 2009 t/m 2011
Paranormal Research Europe is als eerste Ghosthunt groep legaal in Het Fort van Walem geweest met veel hulp van de huidige eigenaar. Er zijn zelfs brieven gestuurd naar de Belgische Defensie en naar de Koninklijke familie van België om toegang tot deze locatie te verkrijgen.
Laten we eerst beginnen met wat geschiedenis van het Fort van Walem, om een beter beeld te krijgen van deze unieke en indrukwekkende locatie.
Het Fort van Walem, is een oud fort dat is gebouwd in de periode van 1878 tot 1893.
Het maakte deel uit van de tweede fortengordel rond Antwerpen. Samen samen met vijftien andere forten werd het gebouwd op de baan Brussel-Mechelen-Antwerpen en had tot doel de stad onneembaar te maken. Daartoe werd in de periode van 1859 tot 1865 een omwalling aan de Stad Antwerpen gebouwd en een eerste fortengordel op 3,5 km afstand van dit vestingwerk. Deze moest de stad tegen bombardementen beschermen en vrijwaren van bezetting.
Rond 1885 werden nieuwe projectielen gefabriceerd waardoor men verplicht was de bakstenen forten (zoals Walem) te versterken tot pantserfort, omdat de gewelven niet langer bomvrij waren. Daarom werd over de bakstenen gebouwen een laag ongewapend beton van ca. 2,5m dikte gelegd. Ook pantserkoepels werden geplaatst voor de 150mm kanonnen. Men ging er van uit dat de forten nu bestand waren tegen projectielen tot 270mm, zoals de zwaarste Franse kanonnen van dat ogenblik. De aanpassingen in het Fort van Walem waren voltooid in 1912.
Een verschrikkelijke episode uit de Eerste Wereldoorlog is de heldhaftige verdediging van het Fort van Walem. Op 28 september 1914 begonnen de oprukkende Duitsers het Fort van Walem met zwaar geschut te beschieten. De beschietingen werden geleid vanuit de Sint-Romboutstoren en richtten zware vernielingen aan. De beschietingen gingen onophoudelijk door tot 2 oktober van dat jaar. Het fort leed grote schade. Slechts 180 van de 500 Belgische verdedigers overleefden deze aanvallen. Zeventig Soldaten zouden na een inslag van een “dikke Bertha” op een kruitmagazijn omgekomen zijn en nog altijd onder het puin bedolven liggen. Op 2 oktober gaf de leiding van het fort zich over. De Duitsers namen het fort vervolgens in en een legende was geboren.
In 1930 werd een gigantisch monument opgericht met de brokstukken. Na de oorlog werd het fort aangepast en werden verbeteringen aangepast. Het werd bovendien gasdicht gemaakt. Er zijn nu nog steeds enorme hoeveelheden gasmaskers aan te treffen.
Vanaf 1953 nam de Civiele Bescherming zijn intrek in het fort en vanaf 1964 was deze standplaats zelfs de nationale commandopost tot aan 1993.
Vandaag is het fort eigendom van Natuurpunt. Natuur en erfgoed gaan er hand in hand.

Fort van Walem

Fort van Walem

Fort van Walem

Fort van Walem

Op deze locatie hebben we enkele zeer eigenaardige dingen meegemaakt.
Zo hebben we duizenden foto’s gemaakt en hebben we vele video- en audio-opnames.
Als het ergens “spookt” in en rond een fort, dan is dat wel het Fort Van Walem! Hier is het toch wel erg druk op het paranormale vlak.
Zo is Mario een vriendschap tussen geesten tegengekomen, bestaande uit een Belgische soldaat, een Franse soldaat (beide uit begin 1900), een Duitse soldaat uit 1945 en een asielzoeker uit de jaren 90.
Een uiterst uitzonderlijke vriendschap! Op deze vriendschap heeft hij ook Barry Fitzgerald van Ghost Hunters International attent gemaakt die dit in zijn loopbaan nog niet eerder was tegengekomen.
Na ons bezoek op 12 september 2009 is er een mediahype ontstaan rond deze locatie.
Dagenlang werd Vasco plat gebeld door diverse media die een onderwerp hierover wilden maken, nadat dit onderzoek op het ANP was gezet.
Wij zijn er sinds ons laatste bezoek in 2011 niet meer geweest, omdat Natuurpunt waarschijnlijk de buik wel vol had van alle media aandacht. Toestemming krijg je daarom helaas ook niet meer.